Nyugdíjas klub

Megosztás a facebookon

A klub története

A kezdet

Kevés kanizsai civil szerveződés büszkélkedhet 25 éves múlttal. A miklósfai nyugdíjasok 1988- ban határozták el, hogy klubot hoznak létre, melynek az akkori Művelődési Ház adott otthont.

A klub az alakulás évében 35 taggal működött, melyet az alábbi vezetőség irányított, működtetett:

elnök: Karsai József

tagok: Gerencsér József, Antal József, Szukics László, Kovács Istvánné

A klub a programjait a falun élő ember elfoglaltságához igazodva késő ősztől kora tavaszig szervezte, melynek állandó része volt a húshagyó keddi farsangi mulatság, valamint a nőnap és a kirándulás, mely minden esetben valamelyik gyógyfürdőt is érintette. Az összejöveteleken „batyus” ellátással biztosították a jó hangulathoz szükséges enni és innivalót.

A klub kapcsolatot létesített más klubokkal, mely különösen a MÁV nyugdíjasok csoportjával volt élő és aktív. Oda – vissza több programot szerveztek, melyek hangulatát a vasutasok csoportjának zenészei mindig feldobták.

A csoport aktív részese volt helyi igényeknek szűknek bizonyult kultúrház felújításának. Nagyon sok társadalmi munkával járultak hozzá ahhoz, hogy költségtakarékos módon megvalósulhatott az akkori igényeket kielégítő Mindenki Háza.

A folytatás

A klub életének második korszakának mondható az alakulást követő 10. évben, 1998- ban kezdődő időszak. Ekkor kezdte meg tevékenységét a „nagy öregeket” felváltó új vezetőség:

elnök: Köteles Mihály

tagok: Gárdonyi József, Spollár István, Paulin Imre (halála után Horváth Tibor), Déri Istvánné

Ezt a korszakot a 2011- ben bekövetkezett haláláig az elnöki teendőket ellátó örök ifjú Köteles Mihály tevékenysége fémjelzi. A fáradhatatlan szervező, örök optimista, a bort és nótát kedvelő „Misi bácsi” a vezetőség támogatásával sokat tett azért, hogy a klub tagjainak száma 60 fölé nőtt, a programok gazdagabbak lettek.

Az elmaradhatatlan autóbuszos kirándulás, farsangolás és nőnapi program mellé az Erzsébet – Katalin időszakban tartott mulatság, és a decemberi óévbúcsúztató és az Idősügyi Tanács által támogatott nyugdíjas köszöntő is az éves program részévé vált.

A programokat szinte minden esetben a helyi iskolások, pedagógusok sokrétű kulturális programja színesítette, mely egyúttal a generációk találkozásának a színtere is lett.

Emellett a klub résztvevője volt a Mindenki Háza több programjának: társadalmi munkavégzés, falunap, répafesztivál nem múlt el a klubtagok aktív részvétele nélkül.

A jelen

Az előzőekben méltatott klubvezető Köteles Mihály (Misibácsi) 84 éves korában bekövetkezett halálát követően 2011- ben új klubvezető és vezetőség választására került sor, mely szerint:

elnök: Sajni József

tagok: Kiss Józsefné (elnök helyettes), Gárdonyi József, Köteles Józsefné, Déri Istvánné, Horváth Tibor, Spollár István

Az új vezető és vezetőség legfontosabb feladatának, küldetésének tartja az elődök általi hagyományok folytatását, ápolását és a ma már 73 tagot számláló tagság igényei szerinti más, új programok megvalósítását.

Sajnos a nem önálló szervezetként működő klub anyagi forrásai jelentős korlátot szabnak a mozgástérnek, ezért a Miklósfai Mezőgazdasági Zrt. mellett más támogatók segítségére is számítunk.

Az eddigi hagyományos tevékenységek sorát szeretnénk bővíteni helyi „csapatépítő” kirándulásokkal, egészségügyi előadásokkal, kulturális programokkal.